Miłosne przepisy dla zakochanych
Walentynki to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt w roku. Obchodzone na niemal całym świecie, święto zakochanych to wyjątkowa okazja na wyznanie miłości swojej sympatii. To wyjątkowy dzień, który w całości poświęcamy bliskiej sercu osobie. Podpowiadamy, jak oczarować ukochaną lub ukochanego oryginalną kolacją walentynkową. W naszych pomysłach znajdziecie jajka z szynką w cieście francuskim, przepyszne kanapki typu finger food oraz niezwykłe łódeczki salami.
Jeśli planujemy romantyczny wieczór spędzić w domu, warto zadbać o miłosny nastrój i czarujące jedzenie. Pyszna kolacja to idealny przepis na zdobycie oczekiwanej sympatii bądź zachwycenie pomysłowością swojej drugiej połówki. – Organizując romantyczną kolację w domu, chcemy zaimponować ukochanej osobie dobrym smakiem i oryginalnymi daniami. Taką potrawą będą z pewnością jajka z szynką, pieczone w cieśnie francuskim. Jeśli mamy ochotę na lekką przekąskę, pomyślmy o przepysznych kolorowych kanapeczkach z pastą warzywno-mięsną, udekorowanych kolorowymi warzywami. Dodatkiem do posiłku mogą być proste, ale efektowne łódeczki z plastrami salami, oliwkami, zielonymi łodygami szczypioru i pomidorkami koktajlowymi – radzi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Poniżej znajdziecie kilka pysznych pomysłów na domową, miłosną kolację dla dwojga.
Jajka z szynką dębową ZM Pekpol w cieście francuskim
Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 6 jajek - 100 g szynki dębowej ZM Pekpol - 6 pomidorków koktajlowych - pęczek szczypiorku - wędzona słodka papryka - 10 dkg sera żółtego - sól morska gruboziarnista - sałata do dekoracji
Jak przygotować: Z ciasta francuskiego wykrój szklanką kółka i ułóż w wysmarowanej tłuszczem formie na muffinki. Na każdym kółku ułóż plasterki szynki i sera i przyprósz wędzoną papryką. Wybij po jednym jajku do każdego otworu formy, posyp solą i udekoruj połówkami pomidorków. Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 min. Podawaj na sałacie, posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Kanapeczki w stylu finger food z pastą warzywno-mięsną i kolorowymi dodatkami
Składniki: - 1 opakowanie pasty warzywno-mięsnej paprykowej ZM Pekpol - 4 kromki ulubionego pieczywa - olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1 ząbek czosnku
- ulubione dodatki do kanapek - oliwki - rukola - marynowana papryka peperoni - jajko - papryka - pomidory - ser - bazylia - szynka kurpiowskie specjały - sałata
Przygotowanie: Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na patelni kromki chleba, skropić olejem. Grillować aż będą chrupiące i ładnie przyrumienione. Ściągnąć z patelni i natrzeć czosnkiem. Kromki posmarować grubą warstwą pasty i dołożyć ulubione dodatki.
Łódeczki salami z czarnymi oliwkami
Składniki: - salami MIX ZM Pekpol - kilka łyżek twarogu - ząbek czosnku - kilka gałązek szczypioru - kilka czarnych oliwek - kilka pomidorków koktajlowych - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.
Więcej na: www.pekpol.pl
/źródło - / |