W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo? |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 08 stycznia 2020 15:07 |
W dobrej formie w nowym roku – jak jeść pysznie i zdrowo?Czas postanowień noworocznych w pełni! To właśnie teraz czujemy się silnie zmotywowani do wprowadzania pozytywnych zmian w swoim stylu życia. Zmiana nawyków żywieniowych to jedno z najpopularniejszych wyzwań, które podejmujemy. Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania posiłków? I jak ograniczyć wykorzystanie produktów, które negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i sylwetkę? Oto kilka praktycznych wskazówek.
Początek nowego roku zawsze determinuje nas do dokonywania ważnych zmian. Bezsprzecznie jednym z najpopularniejszych postanowień jest to, które dotyczy prowadzenia zdrowego stylu życia. Ochoczo wykupujemy karty członkowskie do klubów fitness i staramy się za wszelką cenę nie stracić zapału do codziennej aktywności fizycznej. Jednak regularne treningi i wizyty w siłowni nie przyniosą zamierzonych efektów, jeżeli nie zaczniemy przywiązywać większej wagi do naszych kulinarnych przyzwyczajeń – to nie takie trudne, jak może się wydawać. Detoks dla organizmuWprowadzanie w życie nowych nawyków żywieniowych bardzo dobrze jest rozpocząć od wcześniejszego oczyszczenia organizmu. W tym celu warto postawić na soki oraz koktajle przygotowane ze świeżych warzyw i owoców. Znajdziemy w nich wszystkie niezbędne składniki odżywcze i uchronimy się przed toksycznymi konserwantami. Nie zapomnijmy o tym, by w czasie detoksu pić co najmniej 8-10 szklanek wody, które zapewnią odpowiednie nawodnienie organizmu i zmniejszą uczucie głodu. Wyeliminujmy za to zupełnie z naszej diety alkohol oraz słodkie napoje gazowane. Naturalna słodyczCukier to chyba najbardziej przebiegły „przeciwnik” w walce o zdrowie i wymarzoną sylwetkę. Sprzyja przyrostowi masy ciała i powoduje uczucie senności. To sprawia, że brakuje nam energii do regularnych treningów. Na szczęście cukier dość łatwo można zastąpić, np. syropem z agawy, miodem, stewią, ksylitolem oraz erytrytolem. Sos jabłkowy, zmiksowany banan lub gruszka również okażą się dobrymi substytutami. Dzięki nim przygotowywane przekąski, np. muffinki czy ciastka, zyskają naturalną, „zdrową” słodycz i wilgotność. Wiele sprzyjających diecie słodyczy (m.in. babeczki, ciastka, serniki) można bardzo szybko przygotować, inspirując się Cookidoo® – platformą z przepisami na urządzenie Thermomix®. Mniej węglowodanówDlaczego warto ograniczyć węglowodany proste? Przede wszystkim dlatego, że powodują nagły wzrost poziomu cukru we krwi. Jednak wiąże się to również z jego szybkim spadkiem, co skutkuje ospałością oraz uczuciem zmęczenia. Dieta opierająca się na produktach, które zawierają niewiele węglowodanów prostych, a są z kolei bogate w białko i tzw. zdrowe tłuszcze, może okazać się naszym sprzymierzeńcem w zrzucaniu zbędnych kilogramów. Produkty o niskim indeksie glikemicznym poprawią nasz metabolizm i zmniejszą uczucie głodu. Co więcej, pozwolą ustabilizować poziom cukru we krwi, przez co pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie, niwelując zmęczenie i odczuwalny brak energii. Oznacza to, że nie zabraknie nam sił na aktywność fizyczną, dzięki której spalimy więcej tkanki tłuszczowej. Jeszcze więcej warzywZdrowy styl życia nie może istnieć bez diety bogatej w warzywa – źródła witamin oraz substancji mineralnych. Zdecydowana większość z nich charakteryzuje się niską kalorycznością i wysoką zawartością błonnika, który zapewnia prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz zmniejsza uczucie głodu i poziom cholesterolu we krwi. Najbardziej polecanymi przez dietetyków są zielone warzywa: szpinak, jarmuż, brokuły, brukselka, kapusta i ogórki – to właśnie one są składnikami wielu zdrowych przepisów z platformy Cookidoo®. Dzięki nim przygotujemy pyszne posiłki, które pozwolą nam pozostać w formie przez cały rok. BOLOGNESE Z BOCZNIAKÓW Z CUKINIOWYM MAKARONEM SKŁADNIKI PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE CZĘŚCI THERMOMIXA 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pecorino, rozdrobnić 15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. 6. Zdjąć przystawkę Varoma. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować na parze 10 min/Varoma/obr. 1. JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® WSKAZÓWKA /źródło - /
|