Cydr z imbirem Drukuj Email
Wpisany przez Karol   
sobota, 04 kwietnia 2009 11:56

Cydr z imbirem

 

Pytanie z 1 strony „Babci Polki” do czego zastosować imbir skłoniło mnie do omówienia przepisu na alkoholowy napój jabłkowy zwany w świecie Cydr a u nas po prostu jabol ( ale nie ten Wino marki Wino).

 

Składniki na standardowy gąsiorek do fermentacji wina to ok.10 kg jabłek, ok.20 l wody, 2 kg cukru, ok.10 cytryn oraz ok.100 gramów startego, świeżego imbiru. Kroimy jabłka wraz ze skórką(powinny być kwaskawe ale nie koniecznie) na ćwiartki czy ósemki, a najlepiej z tego zrobić miazgę odrzucając ogonki od jabłek, ale zachowując całe „gniazda” wraz z pestkami. Wrzucamy to do beczki lub kociołka do gotowania prania, zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy na tydzień przykrywając pieluchą tetrową lub jakąś gazą co by był dostęp powietrza, a robactwo się nie wdało. Całość powinna zacząć solidnie fermentować. W czasie fermentacji mieszamy nawet dwa razy dziennie. Po fermentacji przecedzamy powstałą „miksturę” przez gazę do wcześniej wymienionego gąsiorka i dodajemy wyciśnięte cytryny, cukier, startą z cytryn skórkę i imbir. Dopełniamy całość wodą (to te drugie 10 l). Pozostawiamy tak na 1 – 2 doby, zakorkowane korkiem z rurką fermentacyjną. Potem ściągamy jabola do butelek (najlepiej zakręcanych) przez rurkę i w zasadzie możemy już pić ale lepszy będzie po kilku miesiącach. Pamiętajcie aby nie dodawać żadnych drożdży. Powstały napój mocą swoją (zawartością alkoholu) przypomina piwo. Jest smaczny i orzeźwiający. Polecam

       Karol – też dziadek niestety, (niestety nie dlatego, że dziadek wnuczka tylko, że dziadek wiekowo)

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:30