Śledzie pod pierzynką – przepis
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 21 grudnia 2019 14:29

Śledzie pod pierzynką – przepis 

Tradycyjna, warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi jarzynami zimowymi to jedna z potraw, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnej wieczerzy. Wyrazisty w smaku śledź, ukryty pod majonezowo-jogurtową pierzynką z soczystymi buraczkami, oprószony ugotowanymi, posiekanymi jajkami z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Przełożona do płaskiego naczynia i delikatnie schłodzona przed podaniem będzie się również smakowicie prezentować na świątecznym stole.

 

Czas przygotowania: 1 godz.
Poziom trudności: łatwy
Ilość porcji: 6 porcji
Wartość kaloryczna: 1956.7 kJ
Wartość kaloryczna 467.3 kcal
Białko: 24.3 g
Węglowodany: 12.8 g
Tłuszcz: 36.7 g
Tłuszcze nasycone: 5.5 g
Błonnik: 2.3 g
Sód: 3685 mg

SKŁADNIKI:
• 450-500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
• sok z pół cytryny (do skropienia śledzi)
• 600 g wody
• 600-650 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3 cm kawałki
• 6 jajek
• 150 g majonezu
• 150 g jogurtu naturalnego
• pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1.
3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić.
5. Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić.
6. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu, podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.
________________________________________
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1. Przygotować filety śledziowe – skropić cytryną i odstawić na 20 minut.
2. Ugotować buraki i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie chłodzić ugotowane jajka, obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
3. Do większego półmiska wlać jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszać.
4. Przestudzone buraki pokroić w niewielkie kwadraty, przełożyć równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polać majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprószyć pieprzem, odstawić.
5. Na śledzie przykryte sosem przełożyć pokrojone drobno jajka.
6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzone.

WSKAZÓWKI:

• Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu, aż uzyskają odpowiedni poziom słoności, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.

• Do przygotowania śledzi w kożuchu można użyć filetów ze śledzi w oleju, które najczęściej nadają się do bezpośredniego spożycia lub wymagają krótkiego moczenia (ok. 30 min).

SMACZNEGO!

/źródło - /

Poprawiony: sobota, 21 grudnia 2019 14:44