Śledzie pod pierzynką – przepis
Tradycyjna, warstwowa sałatka śledziowa z gotowanymi jarzynami zimowymi to jedna z potraw, bez których nie wyobrażamy sobie wigilijnej wieczerzy. Wyrazisty w smaku śledź, ukryty pod majonezowo-jogurtową pierzynką z soczystymi buraczkami, oprószony ugotowanymi, posiekanymi jajkami z pewnością zachwyci podniebienia wszystkich domowników. Przełożona do płaskiego naczynia i delikatnie schłodzona przed podaniem będzie się również smakowicie prezentować na świątecznym stole.
Czas przygotowania: 1 godz. Poziom trudności: łatwy Ilość porcji: 6 porcji Wartość kaloryczna: 1956.7 kJ Wartość kaloryczna 467.3 kcal Białko: 24.3 g Węglowodany: 12.8 g Tłuszcz: 36.7 g Tłuszcze nasycone: 5.5 g Błonnik: 2.3 g Sód: 3685 mg
SKŁADNIKI: • 450-500 g filetów ze śledzi, solonych, a'la Matjas, opłukanych pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki • sok z pół cytryny (do skropienia śledzi) • 600 g wody • 600-650 g czerwonych buraków, pokrojonych na 3 cm kawałki • 6 jajek • 150 g majonezu • 150 g jogurtu naturalnego • pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić. 2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. 3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące. 4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić. 5. Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić 4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić. 6. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić 3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu, podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone. ________________________________________ JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX® 1. Przygotować filety śledziowe – skropić cytryną i odstawić na 20 minut. 2. Ugotować buraki i odstawić na 15 minut do ostygnięcia. W tym czasie chłodzić ugotowane jajka, obrać i pokroić w drobną kosteczkę. 3. Do większego półmiska wlać jogurt naturalny i majonez, a następnie dokładnie wymieszać. 4. Przestudzone buraki pokroić w niewielkie kwadraty, przełożyć równomiernie na półmisek ze skropionymi śledziami, a następnie polać majonezem wymieszanym z jogurtem, na końcu oprószyć pieprzem, odstawić. 5. Na śledzie przykryte sosem przełożyć pokrojone drobno jajka. 6. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko schłodzone.
WSKAZÓWKI:
• Przed przystąpieniem do przygotowania potrawy należy sprawdzić poziom słoności filetów ze śledzi, ponieważ może się okazać, że wystarczy je jedynie opłukać w zimnej wodzie. Jeżeli śledzie są bardzo słone, należy zalać je wodą lub mlekiem, odstawić na 1 godz., następnie odsączyć i ponownie spróbować. W razie konieczności wymienić mleko lub wodę i odstawić na kolejną 1 godz. lub do momentu, aż uzyskają odpowiedni poziom słoności, następnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
• Do przygotowania śledzi w kożuchu można użyć filetów ze śledzi w oleju, które najczęściej nadają się do bezpośredniego spożycia lub wymagają krótkiego moczenia (ok. 30 min).
SMACZNEGO!
/źródło - / |