Grilluj na zdrowie
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 03 czerwca 2011 06:49

Grilluj na zdrowie!

Podravka przedstawia 5 prostych zasad grillowania. Wiosna i lato sprzyjają zdrowej oraz lekkiej diecie.
altZaczynamy zwracać większą uwagę na odpowiednią ilość witamin i składników odżywczych w każdej przygotowywanej potrawie. Liczymy kalorie, by pozbyć się magazynowanego podczas zimy tłuszczyku… Grill jest tutaj naszym sprzymierzeńcem, ponieważ przyrządzone na nim potrawy są lekkie i bogate w witaminy. A dzięki nowym przyprawom Podravki serwowane dania nabiorą dodatkowego, ciekawego i naturalnego smaku. Przedstawiamy pięć prostych zasad grillowania, które sprawią, że przygotowane dania będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.

 

1.Przygotuj małe kąski

Podstawowa zasada zdrowego odżywiania brzmi „Jedz mało, ale często”. To samo dotyczy grilla, na którym możemy przyrządzić dosłownie wszystko: mięso, rybę, drób czy warzywa. Pokrojone na mniejsze kawałki produkty będą nie tylko szybciej gotowe, ale także bardziej chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku. Podczas opiekania mięsa na grillu powstaje na nim skórka, która zapobiega utracie soków i tym samym wartości odżywczych. Dlatego utrata witamin zawartych w mięsie jest wówczas mniejsza niż podczas smażenia lub gotowania. Sprawia to, że grillowane potrawy są nie tylko smaczne, ale także lekkie.

alt2. Dopraw mięso odpowiednio wcześnie

Kluczem do sukcesu grillowanych dań jest zamarynowanie mięsa we właściwych przyprawach i ziołach. Odpowiednio dobrane pomogą wydobyć bogaty smak dania. W szybkim i odpowiednim doprawieniu mięsa w pełni naturalny sposób pomogą  nowe i aromatyczne przyprawy w linii Vegeta Natur w Smak: do grilla, do pikantnego grilla oraz do grillowanej karkówki. Podobnie jak cała linia Natur, nie zawierają one żadnych sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani konserwantów, a od tego sezonu sprzedawane są w wygodnych tubach wielokrotnego użytku. Specjalnie wyselekcjonowane zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy zostały dobrane tak, by każdy z łatwością mógł przygotować mięso na grilla o wyrazistym smaku i optymalnej ostrości.

3. Dobierz odpowiednią temperaturę

Należy pamiętać także o rozgrzaniu grilla do odpowiedniej temperatury. Im krótszy czas obróbki termicznej oraz im niższa temperatura, tym mniej witamin utraci produkt. Pamiętajmy więc by nie grillować nad ogniem, lecz nad żarem.

4. Nie dodawaj zbędnego tłuszczu

Na kaloryczność grillowanych produktów wpływają wszelkie dodatki, którymi staramy się urozmaicić dania. Jeśli dodamy do mięsa czy ryby tłuszcz, a dodatkowo gotową potrawę polejemy sosem, jej wartość kaloryczna od razu wzrośnie. To dodatkowy argument, aby używać jak najmniejszej ilości tłuszczu przy grillowaniu – do opiekania wystarczy to, co naturalnie znajduje się w mięsie czy rybie.

5. Podawaj potrawy z grilla z sałatką

Warto też z grillowanym mięsem czy rybami podawać świeże warzywa, które ułatwiają trawienie i chronią żołądek. Ważne jest też, by posiłku z grilla nie jeść zbyt późno.


Tych 5 prostych zasad oraz przyprawy z linii Vegeta Natur W smak zamienią spotkanie przy grillu w kulinarny sukces. Smacznego!


Pieczone żeberka po studencku (4 porcje)

Składniki:

12 średnich żeberek, 20 g Vegety Natur do grilla, 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżka ciemnego sosu sojowego, 1 ½ papryczek chilli jalapenos, 1 łyżeczka ostrego Ajvaru Podravka, 1 szklanka czerwonego wina, 1 szklanka bulionu drobiowego, ½ szklanki roztopionego masła, ¼ szklanki oleju roślinnego.

Sposób przyrządzania:

W miseczce wymieszać wszystkie składniki marynaty, zanurzyć w niej żeberka i całość włożyć na 3 godziny do lodówki. Na dobrze rozgrzanym grillu ułożyć pojedynczo żeberka. Podczas pieczenia mięso smarować marynatą i co jakiś czas obracać na drugą stronę. Żeberka zdjąć z grilla, gdy będą już odpowiednio przypieczone.


 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:20