Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc - przepis
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 12 grudnia 2019 14:15

Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc

Sylwestrowa noc pełna jest nie tylko dobrej zabawy, ale również aromatycznych potraw. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości, postaw na gruzińskie smaki. W kaukaskiej kuchni można zakochać się już od pierwszego kęsa!


 

Kubdari to placek, który swoim wyglądem bardzo przypomina gruzińskie chaczapuri. Różni się od niego m.in. farszem. Nie znajdziemy w nim sera, ponieważ jest wypełniony po brzegi mięsnym farszem. Placek ten idealnie sprawdzi się na stole w sylwestrową noc! Jak go przygotować?

Składniki
Ciasto:
1. 900 g mąki pszennej
2. 400 ml ciepłej wody
3. 1 łyżka drożdży
4. 1,5 łyżeczki cukru
5. 1 łyżeczka soli
6. 1 jajko
7. 20 g masła do podania
Nadzienie:
1. 500 g wieprzowiny
2. 1 duża cebula
3. 2 łyżki suszonej kolendry
4. 1 łyżka suszonego koperku
5. 1 łyżka suszonej czerwonej papryki
6. 1 łyżka kurkumy
7. 2 łyżeczki kminku
8. 6 łyżek soli
9. 10 ząbków świeżego czosnku

Sposób przygotowania:
Obierz czosnek i zmiażdż główki. Za pomocą łyżki wymieszaj wszystkie przyprawy, a następnie dodaj do nich czosnek i palcami połącz go z innymi składnikami.
Podawanie: Użyj jako przyprawy zamiast soli kuchennej. Może być również stosowany jako dodatek do gotowania różnych potraw mięsnych, rybnych, ziemniaczanych i zup.
Pokrój drobno wołowinę i cielęcinę, a następnie zmiel. Dodaj do mięsa mieszankę czosnkową z przyprawami, posiekaną drobno cebulę i dokładnie wymieszaj. Ugnieć mięso za pomocą rąk – dzięki temu stanie się ono bardziej soczyste.
Czas na przygotowanie ciasta. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wlej ją do miski i dodaj drożdże. Przesiej mąkę i wysyp na blat. Zrób w niej zagłębienie, a następnie dodaj wodę z drożdżami, jajko, cukier oraz sól. Ugniataj ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Włóż do miski i przykryj ją folią spożywczą. Odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Gdy ciasto urośnie, dodaj kolejne 150 gramów mąki i energicznie ugniataj. Posyp blat mąką i wyłóż na niego ciasto. Rozwałkuj je do kształtu dużego okręgu. Na środek wyłóż nadzienie, następnie zawiń rogi ciasta i sklej na górze. Ciasto powinno mieć kształt kuli. Spłaszcz ją lekko.
Piekarnik nagrzej do 200 °C. Kubdari piecz na blaszce posypanej mąką do momentu, aż stanie się lekko brązowe. Powierzchnię placka polej roztopionym masłem. Danie podawaj w parze z musującym półwytrawnym białym winem Marani, które świetnie sprawdzi się do wznoszenia noworocznych toastów!


 

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 12 grudnia 2019 14:34