Filet z indyka - proste i smaczne przepisy
Wpisany przez W.P.   
środa, 04 grudnia 2019 10:28

Filet z indyka - proste i smaczne przepisy

Filet z indyka to bardzo delikatne mięso, które jest polecane zarówno przez dietetyków, jak i kucharzy na całym świecie. Idealnie nadaje się do marynowania, duszenia, smażenia oraz pieczenia. Można z niego przygotować wykwintne kotlety, smaczny gulasz, soczystą pieczeń, czy aromatyczną sałatkę.

Doskonale komponuje się z warzywami, kaszą oraz makaronem. Ze względu na delikatność i chłonność również marynaty do fileta z indyka mogą być różnorodne. Jedynym mankamentem związanym z przygotowaniem dań z mięsem z indyka jest fakt, że łatwo je przesuszyć. Wystarczy jednak trochę wprawy i dobry przepis, by rozkoszować się znakomitymi, soczystymi potrawami.

Sałatka z filetem z indyka

Sałatka z filetem z indyka to świetny pomysł na lekką, pożywną przekąskę lub lunch do pracy, na widok którego koleżankom będzie ciekła ślinka. Jest prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym zadowoli podniebienia wszystkich smakoszy niebanalnych smaków.

Poziom trudności przygotowania: łatwy

Ilość porcji: 2

Typ dania: przekąska

Składniki:

  • 100 gram fileta z kurczaka
  • 1 opakowanie roszponki
  • 20 sztuk truskawek
  • 20 sztuk winogron
  • 1 opakowanie sera camembert
  • mąka, jajko, migdały do panierowania
  • 20 ml octu balsamicznego
  • 30 ml oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filet z indyka pokrój w cienkie paski, oprósz solą i pieprzem, a następnie przesmaż przez 2 minuty na rozgrzanym oleju.
  2. Na talerzu ułóż roszponkę i przekrojone na połówki owoce.
  3. Ser pokrój w kostkę ok 1,5 x 1,5 cm. Zanurzaj je kolejno w jajku, mącę, jajku i rozdrobnionych płatkach migdałów, a następnie wrzuć na mocno rozgrzany na patelni olej. Obsmażaj do uzyskania złocistej barwy.
  4. W tym czasie przygotuj dressing. Do słoiczka wlej ocet balsamiczny, oliwę, dodaj cukier, musztardę i rozdrobniony czosnek, dopraw odrobiną soli. Zakręć słoiczek i wstrząśnij nim kilka razy.
  5. Ułóż na sałacie zapanierowany ser i filet z indyka.
  6. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem.

Wykwintne kotlety z fileta z indyka

Kotlety schabowe kojarzą się zazwyczaj z typowym, rodzinnym niedzielnym obiadem. Nie za każdym razem muszą być jednak przygotowywane w tradycyjny sposób. Czasem można pokusić się o bardziej wyszukaną panierkę i spróbować nowego, wyjątkowego smaku, który być może zagości w naszej kuchni na dłużej.

Poziom trudności przygotowania: średni

Ilość porcji: 4

Typ dania: obiad

Składniki:

  • 1 filet z indyka
  • 6 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Filet pokrój na 4 cienkie plastry, następnie oprósz je solą i pieprzem.
  2. Jogurt przełóż do miski i wymieszaj go z niewielką ilością soku z cytryny.
  3. Plastry indyka umieść w misce z jogurtem i marynuj przez 24 godziny w lodówce.
  4. Zmielone orzechy wymieszaj z parmezanem.
  5. Wyjmij indyka z marynaty, wbij do niej jajka, dokładnie wymieszaj składniki.
  6. Panieruj kotlety kolejno w jajku i orzechach, a następnie smaż na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistej barwy.

Dania z fileta z indyka są nie tylko pyszne, ale także zdrowe - mięso zawiera wiele niezbędnych dla organizmu składników odżywczych. Spokojnie mogą po nie sięgać również osoby, które są zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ponieważ mięso z indyka zaliczane jest do niskokalorycznych.

Przepisy kulinarne na pysznego indyka zostały dostarczone przez serwis Wingsofquality.eu.