Rolada ze szpinakiem z gnocchi...
Popraw sobie humor jesienią: zainspiruj się słoneczną Italią, przygotuj obiad we włoskim stylu
Kiedy za oknem deszczowo i pochmurno, a na dworze szybko robi się ciemno często dopada nas jesienna chandra. Jeśli i Ty masz nie najlepszy nastrój, to czas, żeby poprawić sobie humor. Istnieje wiele sposobów, które przywrócą Ci uśmiech na twarzy, także kulinarnych. Wypróbuj nasz przepis na roladę ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym. Ten obiad w stylu słonecznej, włoskiej kuchni od razu poprawi Ci samopoczucie!
Gnocchi to znany włoski przysmak, którym całe włoskie rodziny zajadają się od wieków. Chociaż w każdym regionie Włoch przyrządza się gnocchi trochę inaczej, to te najbardziej popularne przypominają polskie kopytka. Bazą tej tradycyjnej, rodzinnej, włoskiej potrawy są ziemniaki i mąka, a jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Najpierw ugniata się ciasto, a następnie formuje małe kluseczki. Potem wystarczy za pomocą widelca wygnieść rowki, aby sos lepiej się trzymał i nie spływał. Te ziemniaczane kluseczki doskonały duet smakowy tworzą z sosem pomidorowym lub pesto.
– Gnocchi świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs. Jeśli chcemy przygotować sycący obiad, ale zależy nam na tym, aby danie nie było zbyt skomplikowane i pracochłonne, włoskie kluseczki podane z gotową roladą ze szpinakiem (np. ZM Pekpol) i sosem pomidorowym będą idealne. Aby urozmaicić posiłek warto zaserwować danie z sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Rolada ze szpinakiem z gnocchi, oliwkami i sosem pomidorowym, podawana z sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych
Składniki: * 1 rolada ze szpinakiem ZM Pekpol * 500 g ugotowanych ziemniaków * 50 g mąki pszennej * 1 jajko * 1 płaska łyżeczka soli * 4 duże pomidory lub puszka krojonych * 10 pomidorków koktajlowych * 20 szt. czarnych oliwek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 1 łyżka posiekanej bazylii * 1 małe opakowanie rukoli * 2 łyżki octu balsamicznego * oliwa * sól, pieprz
Przygotowanie: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Szybko połączyć ziemniaki, mąkę, jajko i łyżeczkę soli, wyrobić w kulę. Rozwałkować w wałeczki o średnicy około 2 cm. Kroić w poprzek i dociskając widelcem nadać kształt gnocchi. Gotować partiami w dużej ilości osolonej wody. Będą gotowe jak tylko wypłyną na powierzchnię. Roladę podgrzać w piekarniku przez 15 minut w 160°C. W rondlu zagotować wodę, pomidory naciąć delikatnie z dołu i góry. Blanszować przez 20 sekund, wyciągnąć i schłodzić w zimnej wodzie. Obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę. Cebulę, czosnek i 5 oliwek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć cebulę z czosnkiem, dodać posiekane oliwki i smażyć jeszcze 2 minuty. Następnie dodać pomidory. Podlać odrobinę wodą lub bulionem i gotować przez 5 minut. W misce wymieszać rukolę, pokrojone pomidorki koktajlowe i parę oliwek. Dodać ocet, szczyptę soli, wymieszać i dodać 2 łyżki oliwy. Na talerzu układać ciepłe gnocchi, parę sztuk oliwek, polać sosem pomidorowym i pokrojoną w plastry roladę. Podawać z sałatką. Smacznego! Więcej przepisów na: www.pekpol.pl
/źródło - / |