Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli - przepis
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 05 listopada 2019 16:02

Kotleciki z dzikiego ryżu z chutneyem z pomidorów i czerwonej cebuli - przepis

Chrupiące kotleciki z ryżu dzikiego to doskonały sposób na lekki obiad lub wieczorną przekąskę. Chutney z pomidorów i czerwonej cebuli sprawi, że danie będzie niezwykle aromatyczne. Ryż dziki charakteryzująca się długimi, cienkimi ziarenkami o zbożowo-orzechowym smaku, dlatego doskonale sprawdza się jako główny składnik lub dodatek do oryginalnych dań


 

Składniki:
Kotleciki:
• 2 saszetki dzikiego ryżu marki Britta,
• 1 mała czerwona cebulka,
• 1 mała marchewka,
• 1 ząbek czosnku drobno posiekany,
• 3 duże łyżki bułki tartej,
• 1 jajko,
• 1 łyżka natki pietruszki,
• sól, pieprz.
Chutney:
• 250g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę,
• 700g pomidorów pokrojonych w kostkę,
• 100g cukru,
• 50g octu z czerwonego wina,
• chili w proszku (opcjonalnie),
• 1 łyżka oleju.

Wykonanie:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją.
2. Do miski dodać wszystkie składniki na kotleciki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
4. Z masy uformować kotleciki i piec przez 20 minut.
5. W międzyczasie wrzucić wszystkie składniki sosu na patelnie i smażyć na średnim ogniu aż będzie miał konsystencję dżemu.

/źródło - /

Poprawiony: wtorek, 05 listopada 2019 16:15