Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 23 października 2019 16:04

Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu. Do wykonania dania potrzebujemy jedynie kaszy pęczak, świeżych grzybów, warzyw i ziół – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!

Składniki:
- 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)
- 500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę,
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane,
- 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
- 500ml bulionu lub wody,
- 1 garść jarmużu,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki masła,
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.

Smacznego!

/źródło - /