Wpisany przez S.Z.
|
środa, 23 października 2019 16:04 |
Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem
W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu. Do wykonania dania potrzebujemy jedynie kaszy pęczak, świeżych grzybów, warzyw i ziół – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!
Składniki: - 2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina) - 500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki, - 1 duża cebula pokrojona w kostkę, - 2 ząbki czosnku drobno posiekane, - 2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę, - 500ml bulionu lub wody, - 1 garść jarmużu, - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, - 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu, - olej do smażenia, - 3 łyżki masła, - sól i pieprz. Sposób wykonania: 1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić. 3. Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku. 4. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.
Smacznego!
/źródło - / |