Kremowa zupa jarzynowa – najlepszy przepis na jesień
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 21 października 2019 18:28

Kremowa zupa jarzynowa – najlepszy przepis na jesień

Jesień rozgościła się u nas na dobre. Widoczna nie tylko w kalendarzu, ale również za oknem. Dlatego już czas, aby zawitała także w naszej kuchni! Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z blanszowanymi brokułami, kalafiorem i marchewką. W ty przepisie wykorzystaj kremowy serek śmietankowy Hochland. Dzięki niemu zupa zyska idealnie kremową konsystencję i nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku.

 

Nic nie rozgrzewa lepiej, w czasie chłodniejszych dni, niż gorąca zupa. Z dodatkiem sezonowych warzyw będzie sycącym posiłkiem dla każdego! Na warzywnych straganach bez problemu znajdziemy dorodne brokuły, kalafiory, selery i pietruszkę. A więc nie ma na co czekać, korzystajmy ze smaków jesieni. Warzywa wystarczy ugotować, zmiksować i nasza zupa-krem jest właściwie gotowa. Jednak najważniejszym składnikiem jest serek kremowy Hochland, dzięki któremu zupa zyska kremową gładkość i wyrazisty smak. To doskonały patent na zagęszczenie każdej zupy!

Kremowa zupa jarzynowa z blanszowanymi warzywami

Składniki:
• 2 bloczki serka kremowego Śmietankowy Hochland
• 1 biała cebula
• 1 łyżka oleju
• 1 kalafior
• 1 duży seler
• 2 pietruszki
• 1 ziemniak
• 1,5 l bulionu warzywnego
• Liść laurowy
• 3 ziarenka ziela angielskiego
• Świeżo zmielona gałka muszkatołowa
• Sól, pieprz
Dodatkowo:
• Brokuł, kalafior (tylko różyczki)
• 2 marchewki pokrojone w kostkę
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• Natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy obrane i pokrojone warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy z wyjątkiem gałki muszkatołowej i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Wyławiamy ziele angielskie i liść laurowy. Dodajemy gałkę, serek kremowy śmietankowy Hochland i miksujemy na gładki krem. Brokuł, kalafior oraz marchewkę blanszujemy na oliwie. Krem z białych warzyw podajemy z blanszowanymi warzywami oraz posypujemy pietruszką.

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 21 października 2019 18:37