Jak sprostać wyzwaniom związanym z wprowadzaniem produktów zbożowych do jadłospisu niemowlęcia? |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 17 października 2019 09:10 |
Jak sprostać wyzwaniom związanym z wprowadzaniem produktów zbożowych do jadłospisu niemowlęcia?W pierwszych miesiącach życia pokarmem najlepiej dopasowanym do potrzeb niemowlęcia jest mleko mamy. Z upływem czasu wymagania żywieniowe młodego organizmu zmieniają się, dlatego ważne jest rozpoczęcie rozszerzania diety maluszka. Produkty zbożowe to jedne z pierwszych pokarmów uzupełniających jadłospis niemowlęcia. Ich wprowadzanie do menu małego smakosza może wiązać się z wieloma pytaniami, a nawet obawami. Zupełnie niepotrzebnie! Poznaj kilka praktycznych wskazówek, jak wybierać zboża dla malucha. Kiedy maluch jest gotowy na pierwsze zboża?Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, rozszerzanie diety należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez niemowlę 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu . Warto pamiętać, że na tym etapie mleko mamy wciąż powinno stanowić podstawę jadłospisu dziecka, a rozszerzanie diety ma na celu zapoznanie go z nowymi smakami i konsystencjami. Jako pierwsze w menu maluszka powinny pojawić się warzywa, po około 2. tygodniach owoce, a w następnej kolejności – produkty zbożowe. Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlęcia?Produkty zawierające gluten eksperci zalecają wprowadzać do diety po ukończeniu przez dziecko 17. tygodnia i przed ukończonym 12. miesiącem życia . Choć gluten to popularny alergen, nie należy zwlekać z jego podaniem – nawet jeśli w rodzinie występuje związana z nim alergia lub jego nietolerancja . Tak jak każdy produkt należy rozpocząć wprowadzać go do jadłospisu w niewielkich ilościach, przy jednoczesnej obserwacji reakcji niemowlęcia . Które zboża są odpowiednie dla najmłodszych?W okresie wczesnego dzieciństwa młody organizm bardzo intensywnie się rozwija i rośnie, kształtują się jego narządy, układy, programuje się metabolizm. Bardzo ważna na tym etapie jest prawidłowo skomponowana dieta, która będzie zawierała bezpieczne produkty oraz dostarczy dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, niezbędnych do procesów dynamicznie zachodzących w jego organizmie. Produkty zbożowe w postaci kaszek przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci to posiłki o zbilansowanym składzie, które powstały z myślą o potrzebach najmłodszych. Zawierają zboża, których każda partia przechodzi nawet kilkaset testów jakości i bezpieczeństwa, a ich wartość odżywcza jest dopasowana do wymagań maluchów na różnych etapach rozwoju. Dlaczego kaszki zajmują ważne miejsce w codziennym menu niemowlęcia?Kaszki ze wskazaniem wieku na opakowaniu to produkty, które uzupełniają zapotrzebowanie młodego organizmu na energię i składniki odżywcze. Przykładem kaszek dopasowanych do szczególnych potrzeb niemowląt i małych dzieci są propozycje od BoboVita. Oto 3 powody, dla których warto podawać je maluchowi każdego dnia: /źródło - AlterMedia/ |