5 powodów dla których nie warto zapominać o śniadaniach
Wpisany przez Magdalena Matusik   
piątek, 27 września 2019 15:40

5 powodów dla których nie warto zapominać o śniadaniach

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia, daje nam energię i siłę potrzebną do efektywnego funkcjonowanie zarówno rano, jak i po południu. Śniadanie - bo o nim mowa – sprzyja dobrej pracy mózgu, poprawia samopoczucie a także wspomaga odchudzanie. Oto 5 powodów dla których nie warto o nim zapominać!

O doskonałych właściwościach spożywania śniadań wiedzą niemal wszyscy. Rano nasz układ pokarmowy jest najsilniejszy i to właśnie wtedy jest zdolny do wyekstrahowania najbardziej wartościowych składników ze zjadanych dań. Szczególnie teraz, w okresie jesiennym warto postawić na ciepłe dania takie jak m.in. jajecznica, tosty, czy owsianka. Do tego ciepły napój: kawa bądź herbata z cynamonem, imbirem lub cytryną. Warto pamiętać, że jeżeli odpowiednio odżywimy nasz organizm oraz go rozgrzejemy, z łatwością odeprzemy ataki wirusów i bakterii.

Dlatego tak istotne jest, by nie zapominać o tym pożywnym posiłku każdego dnia. Aby przekonać tych najbardziej opornych, warto zapoznać się z kilkoma ważnymi powodami, dla których nie należy rezygnować z pierwszego posiłku po przebudzeniu!

Po pierwsze ENERGIA! Poświęcając rano około 10-15 minut na przygotowanie i zjedzenie śniadania zapewniamy sobie energię na początek dnia. Co więcej, unikniemy niechcianych napadów głodu, nie dopadnie nas senność, a także jest spora szansa, że nie ulegniemy pokusie, i nie sięgniemy po słodkie przekąski, które jedynie na chwilę podniosą nagły spadek energii.

Po drugie ROZWÓJ INTELEKTUALNY. Aby móc efektywnie pracować lub też być skoncentrowanym na lekcjach lub zadaniach w pracy - warto postawić rano na pożywne śniadanie. To ono poprawia pamięć, pobudza nasz układ nerwowy. A wszystko to, zwłaszcza dzięki trzem podstawowym składnikom odżywczym - białku, tłuszczowi i węglowodanom. Warto więc rano postawić na smaczną owsiankę na mleku z dodatkiem owoców, migdałów i orzechów.

Po trzecie WSPIERA ODCHIDZANIE. Wielu sądząc, że pominięcie śniadania i drugiego śniadania naturalnie wpłynie na utratę wagi, jest w błędzie! Wówczas w porze obiadowej sięgniemy po kaloryczne i niezdrowe przekąski. A stąd już prosta droga do nadwagi. Atak niepohamowanego głodu spowoduje, iż pominięty posiłek zastąpiony zostanie ogromną ilością kalorii.

Po czwarte DOBRE SAMOPOCZUCIE. Nie bez powodu często słyszymy, że głodny człowiek to zły człowiek. Wiele w tym prawdy. Nie spożywając śniadania narażamy się (i innych ludzi wokół nas) na rozdrażnienie i brak chęci do życia.

Po piąte TO NAJLEPSZA PORA NA COŚ SŁODKIEGO! Dbamy o linie, a jednocześnie jesteśmy łasuchami. W tym wypadku to właśnie śniadanie staje się najlepszym posiłkiem na „coś słodkiego”. Rano kalorie spalane są szybciej niż podczas późniejszych posiłków, a chęć na sięgnięcie po słodycze w późniejszym okresie dnia stanie się mniejsza.

O zdrowotnych właściwościach śniadań doskonale wiedzą także laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Zawarte w specjalnej książce kucharskiej (Kulinarny E-BOOK) przepisy doskonale sprawdzą się jako propozycje porannych dań.

I. Owsianka z błonnikiem gryczanym to propozycja firmy Look Food Sp. z o.o.

Składniki:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 1½ szklanka mleka owsianego
- 1 łyżka Ekologicznego błonnika gryczanego firmy Look Food Sp. z o.o. (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżeczka syropu klonowego Look Food
- 1 łyżeczka pestek dyni

Przygotowanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy błonnik i delikatnie mieszając podgrzewamy do uzyskania odpowiedniej temperatury i konsystencji. Posypujemy jabłkiem, pestkami dyni i skrapiamy syropem klonowym.

II. Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa firmy LARO


Składniki
- garść świeżej roszponki
- garść kukurydzy
- ok. 70 g sera feta
- łyżka stołowa kaparów
- garść zielonych oliwek
- garść Mieszanki studenckiej LARO z oferty PPHU LARO (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- łyżka jogurtu naturalnego - łyżeczka musztardy

Przygotowanie:
W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników.

III. Omlet z serem i pieczarkami


Do jego przygotowania zaprasza marka Serenada, www.serenada.com.pl

Składniki:

– 3 jaja

– 5 dag sera żółtego Salami SERENADA z oferty SM SPOMLEK (ser wyróżniono certyfikatem programu „Doceń polskie”, przyznano mu także tytuł TOP PRODUKT)

– 5 pieczarek

– 1 łyżka mąki

– 1 łyżka wody

– 1 łyżka masła

– 0,5 łyżki oleju

– sól
Przygotowanie:

Pieczarki czyścimy i kroimy w cząstki, a następnie przesmażamy na połowie masła z dodatkiem oleju. Ser kroimy w centymetrową kostkę. Białka oddzielamy od żółtek, po czym żółtka ucieramy z łyżką wody i mąki oraz solimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na gęsto, a w kolejnym kroku łączymy je z żółtkami delikatnie mieszając.

Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, wylewamy masę jajeczną i dokładnie ją rozprowadzamy. Podważając brzegi wlewamy tam nadmiar masy, zmniejszamy płomień. Gdy na powierzchni omletu pojawią się pęcherzyki, układamy po środku pieczarki i ser (tworzymy z nich „pas” wzdłuż ciasta). Zaginamy brzegi omletu, aby zamknąć nadzienie w środku, po czym przewracamy omlet, aby dosmażył się w środku.

* * *
Autor tekstu: Magdalena Matusik /Adventure Media
* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

/źródło - /