Położył się Dyzio na łące... czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 19 września 2019 09:30

Położył się Dyzio na łące... czyli desery dedykowane wszystkim marzycielom

Jaka szkoda, że te obłoczki płynące nie są z waniliowego kremu... a te różowe - że to nie lody malinowe...”. Kto z nas jako dziecko nie chciał, chociaż na chwilę zamienić się w Dyzia Marzyciela z wiersza Tuwima i móc delektować słodkościami dosłownie na wyciągnięcie ręki? I chociaż nie zanosi się, że w najbliższym czasie niebo zamieni się w tort czekoladowy, to dlaczego jako już dorosły, nie dać upustu swojej dziecięcej fantazji?

Bujanie w obłokach” traktowane jest przez niektórych jako marnowanie czasu. Czy aby na pewno? Przecież taka chwila wytchnienia pozwala spojrzeć z innej perspektywy na nasze życie i cele, do których dążymy. Marka Delecta zachęca, by bez krępacji dać upust swojej fantazji i obudzić wewnętrzne dziecko. Czasem warto zatrzymać się na chwilę w codziennej gonitwie i zastanowić się nie tylko nad naszymi pragnieniami, ale też nad tym, o czym marzą osoby z najbliższego otoczenia. Mały, drobny gest w postaci słodkiego poczęstunku może być dobrym początkiem interesującej rozmowy o naszych oczekiwaniach, planach czy głęboko skrywanych marzeniach. Marka Delecta zdradza kilka szybkich przepisów na fantazyjne słodkości.

Brownie z białą masą kokosową i malinami

Ciasto:

1 opakowanie brownie Delecta

3 jaja

150 g oleju

Masa czekoladowa:

1 jajo

75 g margaryny

Nadzienie:

1 tabliczka białej czekolady

120 ml śmietany kremówki

100 g wiórków kokosowych Bakalland

1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta

200 g malin

Dekoracje:

kilkanaście dodatkowych malin

Maliny to dobry dodatek do brownie – swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.

Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondlu, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy, a następnie dokładamy wiórki kokosowe, cukier smak kokosowy Delecta i maliny. Całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy. Gotową masę rozkładamy na wierzchu upieczonego ciasta i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut. Upieczone brownie dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami.

Kokosowo-malinowa masa przypadnie do gustu wszystkim łakomczuchom. Najmłodsi na pewno pomogą w dekoracji ciasta, a potem – w jego pałaszowaniu.


Kruche patyczki perskie

Składniki:

150 g miękkiego masła

1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta

120 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 szczypty soli

2 szczypty proszku do pieczenia Delecta

Fajne pisaki XXL Delecta

1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta

Kruche patyczki to świetny pomysł na deser w stylu finger food, przy którego tworzeniu dzieci będą miały ogrom zabawy! Zatem do dzieła!

Na początku przesiewamy mąki i sól. Masło ucieramy z cukrem smak migdałowy Delecta na puszysty krem. Miksując, stopniowo wsypujemy mąki, sól i 2 szczypty proszku do pieczenia. Następnie ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką około 1 cm i wyciskamy ciastka (około 7 cm) na blachę wyłożoną papierem. Gotowe formy pieczemy 12-15 minut w temperaturze 180°C (bez termoobiegu), do lekkiego przyrumienienia. Po tym czasie wyjmujemy blachę z ciastkami i pozostawiamy na 5 minut. Równocześnie przygotowujemy polewę Delecta według instrukcji na opakowaniu i razem z Fajnymi Pisakami XXL zdobimy ciastka.

Gotowe ciasteczka przekładamy do miseczki. Smacznego!

 

Babeczki z budyniem i solonym kajmakiem

Ciasto:

1 opakowanie babeczek dyniowych Delecta

2 jaja

150 g (ok. 150 ml) jogurtu naturalnego 2% tł. lub naturalnego jogurtu greckiego 10% tł.

100 ml oleju

Nadzienie:

1 opakowanie budyniu jaglanego smak waniliowy Delecta

350 ml mleka

2 łyżki cukru

50g masła

½ puszki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland

80 ml wody

4 szczypty soli

Dekoracja:

kilka pistacji Bakalland

Desery ze słonym akcentem są coraz popularniejsze, a jednak ciągle zaskakują nasze kubki smakowe! Tym razem marka Delecta proponuje babeczki z budyniem i słonym kajmakiem.

Na początku przygotowujemy formę do wypieku babeczek, papilotki, a piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Mieszankę do wypieku domowych babeczek miksujemy z jajami, olejem, jogurtem. Masę przekładamy do 12 foremek i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia. W tym czasie gotujemy budyń jaglany w 350 ml mleka z dodatkiem 2 łyżek cukru. Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy rózgą do całkowitego rozpuszczenia. Następnie całość przykrywamy szczelnie folią spożywczą, aby nie powstał kożuch i odstawiamy do schłodzenia. W rondlu podgrzewamy masę krówkową z około 80 ml wody i solą. Mieszamy wszystko rózgą. Na wystudzone babeczki nakładamy budyń, a następnie solony kajmak i dekorujemy pistacjami.

Takie eksperymenty otwierają nasze kubki smakowe na totalnie nowe doznania. Nawet największy fan słodkości w czystej postaci na pewno da się skusić na to genialne słodko-słone połączenie!

Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl.

/źródło - /