Desery, których wykonanie nie zajmie więcej niż 30 minut
Weekend to czas, kiedy możemy pozwolić sobie na małe rozrywki, wypady za miasto czy zwyczajne leniuchowanie na kanapie przed telewizorem, zapominając o natłoku obowiązków dnia codziennego. Dla wszystkich, którzy mają ochotę na coś słodkiego, ale nie chcą spędzić „całego dnia” w kuchni, marka Delecta zdradza przepisy na kilka bardzo szybkich deserów.
Nie masz ochoty tracić czasu na siedzenie w weekend w kuchni, aczkolwiek z przyjemnością zjadłabyś jakiś pyszny, słodki deser? Nachodzą Cię myśli czy nie lepiej kupić gotowe słodkości? Nie musisz tego robić! Mamy dla Ciebie propozycje deserów, które zrobisz w mniej niż 30 minut! Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak!
Deser Tiramisu z mascarpino Składniki: • 250 g serka mascarpone • 1 opakowanie Mascarpino - mix do mascarpone Delecta • Okrągłe biszkopty • Filiżanka zaparzonego espresso • 30 ml amaretto • 175 ml zimnego mleka • 4 płaskie łyżki kakao Tiramisu to jeden z najpopularniejszych włoskich deserów. Sprawdzi się świetnie w okresie letnim, ponieważ nie wymaga nawet pieczenia. Jak go przygotować? To proste! Na początek miksujemy mix do mascarpino z serkiem mascarpone i mlekiem. Nakładamy trochę kremu do pucharków. Następnie mieszamy espresso z likierem amaretto. Po dokładnym wymieszaniu czas na biszkopty, które zanurzamy we wzmocnionym espresso i układamy na kremie. Posypujemy całość kakao i nakładamy kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników. Prawda, że mało skomplikowane? Smacznego!
Kokosowy deser jaglany na herbatnikach z musem pomarańczowym Składniki: • 1 opakowanie budyniu jaglanego smak waniliowy Delecta • 500 ml mleka • 30 g cukru • 2 pomarańcze • 5 łyżek mąki kokosowej lub wiórków kokosowych Bakalland • 25 g cukru • 8 herbatników • garść pistacji Bakalland Masz ochotę na powiew świeżości? W takim wypadku połączenie słodkości z lekkim pomarańczowym musem z pewnością przypadnie Ci do gustu. Przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, tak więc do dzieła! Na początek kruszymy herbatniki i wsypujemy na spód słoiczka. Następnie przygotowujemy budyń jaglany według instrukcji na opakowaniu, a po wystudzeniu miksujemy z mąką kokosową (mogą być też wiórki). Nakładamy masę na pokruszone herbatniki. Kiedy już to zrobimy, pora zabrać się za pomarańcze – filetujemy je i dusimy około 10 minut na patelni na rozgrzanym cukrze. Pamiętajmy, aby ich nie mieszać! Następnie blendujemy je, a gotowy mus nakładamy warstwowo na budyń. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi i pistacjami. Ten szybki i prosty w przygotowaniu deser zadowoli każdego łasucha.
Kule z popcornu Składniki: • popcorn maślany Bakalland • migdały • posypki Delecta • 1 opakowanie białych pianek • 30 g masła To jest dopiero łatwy i szybki do zrobienia przepis! To świetny pomysł na wieczór filmowy na kanapie lub na spotkanie ze znajomymi. Wystarczy uprażyć popcorn w mikrofalówce, a migdały na suchej patelni. Następnie siekamy je na drobne kawałeczki i rozkładamy je razem z popcornem i posypką na blaszce. Pianki mieszamy z masłem w rondlu na małym ogniu i topimy do uzyskania gładkiego płynu. Gotową miksturą zalewamy popcorn z dodatkami i formujemy szybko w kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Na koniec kule odstawiamy do wystygnięcia, a po wszystkim delektujemy się ich niesamowitym smakiem.
Jeśli jesteście ciekawi innych mało pracochłonnych deserów, to koniecznie zajrzyjcie na www.delektujemy.pl.
/źródło - /{fcomment] |