Wakacje na słodko - Śródziemnomorskie desery
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 27 sierpnia 2019 10:59

Wakacje na słodko - Śródziemnomorskie desery

Wakacje to moment, w którym w naszej diecie pozwalamy sobie zdecydowanie na więcej, czemu sprzyjają zagraniczne wyjazdy. Kraje basenu Morza Śródziemnego jak Włochy, Hiszpania czy Grecja to wciąż jedne z popularniejszych wakacyjnych kierunków. Poza tradycyjnymi daniami jak włoska pizza, hiszpańskie gazpacho czy grecka moussaka, warto spróbować też popularnych, śródziemnomorskich deserów. Wiele z nich, dzięki odpowiedniemu przepisowi, przygotujemy później sami w domu!

Wielka, grecka przygoda ze słodkościami

Repertuar greckich deserów to wbrew pozorom dużo więcej niż będąca połączeniem ciasta filo, migdałów, orzechów, cynamonu, goździków i miodu, piekielnie słodka baklawa. Trzeba jednak przyznać, że ciasto filo jest składnikiem niejednego greckiego przysmaku. Przykład? Bougatsa (fot. powyżej), czyli delikatne ciasto, które Grecy potrafią jeść na śniadanie, szybki lunch i kolację. Uważa się, że deser ten pochodzi z miasta Serres, z regionu środkowej Macedonii, a dziś słyną z niego Saloniki. Spotkamy go też w innych częściach kraju, ale przygotujmy się, że będzie różnić się smakiem w zależności od regionu. Bougatsa z Salonik jest wyjątkowo chrupiąca, ale nie przesłodzona, za to w miejscowości Veria jest bardziej słodka i wypełniona śmietaną. Czy odtworzymy ją w domowym zaciszu? Oczywiście! Przepis na grecką bougatsę z kremem znalazł się bowiem w kolekcji przepisów na Thermomix® „Ciasta i desery. Śródziemnomorskie smaki” i dostępny jest na platformie Cookidoo®. Wśród greckich deserów na uwagę zasługują też z pewnością loukoumades, czyli maleńkie pączki oblane syropem i posypane sezamem lub kruszonymi orzechami, a także finikia – ciasteczka na bazie orzechów i soku pomarańczowego, bez dodatku mleka i jajek, a więc idealne dla wegan!

Kremy, pistacje – włoskie wariacji

Jeśli Włochy to caffè, a jeśli caffè to obowiązkowo z czymś słodkim! To od słodkości bowiem Włosi zaczynają dzień, kiedy w przydomowej, ulubionej kawiarni przegryzają na śniadanie drożdżową bułeczkę i popijają ją filiżanką espresso. W gorące dni, już w porze lunchu sięgają często po prawdziwy włoski specjał – tiramisu. Nazwa deseru pochodzi od włoskich słów oznaczających „ocknąć się”, „przebudzić się” i nie ma się co dziwić – deser składający się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso i likierem Amaretto, przełożony kremem z mascarpone i posypany startą czekoladą musi pobudzać zmysły! We włoskich miastach spróbujemy różnych rodzajów tiramisu (podawanych w kawałkach lub w szklance). W domowym zaciszu wypróbujcie nieco orzeźwiającą wersję z urządzenia Thermomix® – tiramisu cytrynowe! Wśród włoskich deserów nie brakuje też różnych ciasteczek – od pochodzących z Toskanii biscotti, czyli chrupiących, pieczonych dwukrotnie ciasteczek z grubo siekanymi migdałami (przepis także dostępny w kolekcji „Ciasta i desery. Śródziemnomorskie smaki”), po słynne sycylijskie cannoli, czyli delikatne rurki wypełnione kremem, często z dodatkiem pistacji.

Półwysep Iberyjski na słodko

Kiedy pomyślimy o hiszpańskich słodkościach, na pierwszy plan muszą wysuwać się chrupiące churros! Historia tej przekąski na bazie ciasta parzonego sięga XVIII wieku. Wtedy to wśród madryckiej burżuazji pojawiła się moda na picie gorącej czekolady, a jej nieodzownym towarzyszem były smażone na głębokim oleju paluchy, czyli churros. Hiszpanie chętnie jedzą je na śniadanie. Przepis na hiszpańskie churros jest naprawdę prosty. Do typowo hiszpańskich słodyczy zaliczyć możemy także turón, czyli przypominający w formie tabliczkę czekolady blok wypełnionych karmelizowanym miodem, migdałami i orzechami laskowymi. To słodkość dość niebezpieczna! Na tym najtwardszym, popularnym w Alicante, nietrudno o złamany ząb! Będąc w Hiszpanii warto skusić się na crema catalana. Jak wskazuje nazwa ten pochodzący z Katalonii deser przypomina nieco francuski crème brûlée i jest tradycyjnym deserem przygotowywanym na Dzień Świętego Józefa, 19 marca.

GRECKA BOUGATSA Z KREMEM (fot. główne)

SKŁADNIKI
• 50 g orzechów pistacjowych, łuskanych, niesolonych
• 700 g mleka
• 4 żółtka
• 60 g mąki kukurydzianej
• 120 g cukru
• ½ laski wanilii, tylko nasiona
• 5 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek
• 130 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
• 225 - 270 g ciasta filo (12 arkuszy)
• 2 łyżki cukru pudru
• 2 łyżki miodu, płynnego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć pistacje, rozdrobnić 2 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, podgrzewać 8 min/90°C/obr. 2.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
4 Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4-5 min/70°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
5 Formę do tarty natłuścić roztopionym masłem za pomocą pędzelka, wyłożyć ją arkuszem ciasta filo, posmarować roztopionym masłem, nałożyć następny arkusz ciasta, ponownie posmarować masłem. Czynności powtórzyć z połową arkuszy ciasta. Z kremu wyciągnąć skórkę z cytryny, przełożyć krem na natłuszczone masłem arkusze ciasta filo w formie do tarty. Na krem nałożyć arkusz ciasta filo, posmarować go masłem, ułożyć na nim kolejny arkusz ciasta filo i posmarować go masłem. Czynności powtórzyć dla pozostałych arkuszy ciasta. Wystające poza formę trójkąty arkuszy ciasta filo złożyć do środka formy, smarując każdy z nich masłem, analogicznie jak części arkusza w środku formy. Wierzch tarty posmarować masłem.
6 Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do studzenia do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 3 godz.
7 Grecką bougatsę z kremem podawać oprószoną cukrem pudrem, posypaną rozdrobnionymi pistacjami i polaną miodem.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1 Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
2 Pistacje posiekać. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Do garnka wlać mleko, dodać żółtka, mąkę kukurydzianą, cukier, wanilię i skórkę z cytryny, podgrzewać mieszając przez ok. 10 minut. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
4 Masło roztopić w rondelku.
5 Formę do tarty natłuścić roztopionym masłem za pomocą pędzelka, wyłożyć ją arkuszem ciasta filo, posmarować roztopionym masłem, nałożyć następny arkusz ciasta, ponownie posmarować masłem. Czynności powtórzyć z połową arkuszy ciasta. Z kremu wyciągnąć skórkę z cytryny, przełożyć krem na natłuszczone masłem arkusze ciasta filo w formie do tarty. Na krem nałożyć arkusz ciasta filo, posmarować go masłem, ułożyć na nim kolejny arkusz ciasta filo i posmarować go masłem. Czynności powtórzyć dla pozostałych arkuszy ciasta. Wystające poza formę trójkąty arkuszy ciasta filo złożyć do środka formy, smarując każdy z nich masłem, analogicznie jak części arkusza w środku formy. Wierzch tarty posmarować masłem.
6 Piec 25-30 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Odstawić na kratkę do studzenia do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej, następnie przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 3 godz.
7 Grecką bougatsę z kremem podawać oprószoną cukrem pudrem, posypaną rozdrobnionymi pistacjami i polaną miodem.

/źródło - /