Czaszuszuli, czyli aromatyczny gruziński gulasz
Sezon warzywny w pełni! To idealna okazja do tego, by przygotowywać dania kuchni gruzińskiej, w której królują właśnie warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Czaszuszuli to warzywno-mięsny gulasz, który świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad! Jak go przygotować?
Składniki: • 500g wołowiny • 2 cebule • 5 pomidorów • czosnek • 1 papryczka chili • 2 liście laurowe • kolendra • natka pietruszki • cząber
Sposób przygotowania: Mięso pokrój w długie cienkie kawałki. Następnie posiekaj cebulę i podsmaż ją na naoliwionej, gorącej patelni. Dodaj mięso i smaż na małym ogniu. Stopniowo dodawaj wodę i gotuj na wolnym ogniu. Jeśli woda odparuje, a mięso nie będzie jeszcze miękkie, dodaj więcej wody. W tym czasie obierz i pokrój pomidory. Dodaj je na patelnię wraz z liśćmi laurowymi, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami, gdy mięso będzie już gotowe. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Po wyłożeniu gulaszu na talerz, udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z czerwonym półwytrawnym gruzińskim winem Marani Telavuri.
O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |