Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera - przepis
Wpisany przez S.Z.   
środa, 14 sierpnia 2019 07:45

Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera

Letnie dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jedną z przyjemniejszych opcji aktywności w plenerze, może być wycieczka rowerowa poza miasto. Po dłuższym czasie pedałowania, warto zrobić przerwę na sycącą przekąskę, która doda nam energii na dalszy etap drogi. Łatwe do zapakowania, nie wymagające użycia sztućców, tak zwane comfort food sprawdzi się w niecodziennych warunkach. My proponujemy tartaletki z kiełbaskami. Pożywne, a przede wszystkim smaczne i ciekawsze od zwykłych kanapek, na pewno skradną niejedne serca i żołądki.


Składniki:
Ciasto:
• 1½ szklanki mąki pszennej
• ½ kostki masła
• żółtko
• łyżka śmietany 18%
• szczypta soli
Farsz:
• 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
• ser mozzarella
• 6 pomidorków koktajlowych
• ½ szklanki śmietany 30%
• białko z jednego jajka
• 2 ząbki czosnku
• świeża bazylia do dekoracji
Wykonanie:
Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.

/źródło - /