Ziemniaki a’la Hasselback - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 13 sierpnia 2019 13:18 |
Słynny szwedzki klasyk: ziemniaki a’la Hasselback z kiełbasą ostrołęckąPieczone ziemniaki w szwedzkim stylu, czyli Hasselback (lub a’la Hasselbacken) to bardzo proste, ale efektowne danie. Piecze się je z charakterystycznymi niedociętymi do końca plasterkami, co sprawia, że mocniej chłoną aromat dodanych ziół i przypraw. Będą doskonałe zarówno jako potrawa na rodzinny obiad, jak i przystawka na przyjęcie w ogrodzie. Podpowiadamy, jak przygotować ziemniaki po szwedzku i z czym je podawać.
Jak głosi jedna z historii, po raz pierwszy ziemniaki Hasselback zostały podane ponad 200 lat temu w skromnej restauracji Hasselbacken w Szwecji. Z kolei według innej wersji danie w 1953 roku wymyślił młody kucharz Leif Elisson z Värmland (także pracujący w restauracji Hasselbacken). Dopiero wtedy zyskało ono popularność w Szwecji, gdzie ziemniaki Hasselback były podawane na śniadanie z chlebem, a potem stało się sławne na całym świecie. Takie pieczone ziemniaki można serwować na wiele sposobów – w zależności od preferencji. Sprawdzą się jako osobne danie, podane na ciepłym półmisku, z którego goście mogą samodzielnie nakładać sobie odpowiednie porcje. Aby były aromatyczne można je posypać świeżymi ziołami lub zaserwować z sosem tatarskim. – Ziemniaki nacięte w „harmonijkę” są dobrym pomysłem na grilla. Świetnie smakują w towarzystwie wielu rodzajów mięs, np.: karkówki, boczku lub kiełbasy. Aby przygotować smakowite danie, wystarczy pokroić kiełbasę i umieścić ją w miejscach nacięć ziemniaków, a następnie upiec na ruszcie. Taką potrawę można serwować z lekką sałatką lub surówką – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Ziemniaki a la Hasselback z kiełbasą ostrołęckąIlość porcji: 4 Składniki: /źródło - |
Poprawiony: wtorek, 13 sierpnia 2019 13:31 |
Nowości
- Materace dla zdrowia najmłodszych
- Diagnoza: IPF nie musi oznaczać rezygnacji z życia
- Zmiana aranżacji kuchni zimą? Czemu nie!
- Stocznia Gdańska z perspektywy kobiet
- Staropolskie smaki. Jak przygotować menu na wigilijną kolację?
- Krew, zwierciadło zdrowia
- Czym jest energia orgonowa?
- Który składnik pielęgnacyjny w prezencie dla córki, mamy, babci?
- Święta pełne dobrego smaku - Kulinarne inspiracje od Sokołowa
- Świątecznie ćwiczenia inteligencji emocjonalnej dla całej rodziny
- Start młodych ludzi w dorosłość – jak ich do tego przygotować?
- Cukrzyca i arytmia – szczególnie groźny duet
- Przewlekłe choroby wieku dziecięcego – gdzie szukać pomocy?
- Kubdari, czyli gruzińskie smaki w sylwestrową noc - przepis
- Sprawdzone sposoby na dopłatę do okularów korekcyjnych
- Brak ruchu, zła dieta i niezdrowy styl życia - czyli...
- Jesienno-zimowe problemy wrzodowców