Wpisany przez S.Z.
|
wtorek, 06 sierpnia 2019 06:26 |
Słodkie placuszki z kaszy gryczanej z owocami - przepis
Kasza gryczana kojarzy nam się głównie z wytrawnymi potrawami, można ją wykorzystać także do stworzenia słodkich dań. Gryczane placuszki doskonale komponują się z sezonowymi, leśnymi owocami oraz cukrem pudrem. Ich wykonanie jest niezwykle proste, a z pewnością zaskoczą swoim smakiem wszystkich domowników.
Składniki: - 100g kaszy gryczanej palonej np. Halina - 2 jajka - 80g cukru - 1 duże jabłko - 120ml mleka migdałowego lub zwykłego - 100g mąki gryczanej - 1 łyżeczka cynamonu - drobne owoce (maliny, borówki, truskawki) - cukier puder Wykonanie: 1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w mniejsze kawałki. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. 3. W mikserze lub blenderem miksujemy na jednolitą masę kaszę, żółtka, mleko, cynamon i jabłka. Przekładamy do miski, dodajemy ubite białka i mąkę. Delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. 4. Partiami smażymy na oleju aż się ładnie zarumienią. Podajemy z owocami, oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
/źródło - / |