Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta - przepis
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 18 lipca 2019 17:01

Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta

W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa!


Składniki:
- 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
- 2 małe buraki
- Garść jarmużu
- Garść szpinaku
- 50g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi
Smacznego!

/źródło - /