Wpisany przez S.Z.
|
czwartek, 18 lipca 2019 18:01 |
Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
W wakacyjne miesiące sałatka jest zawsze dobrym pomysłem. Lekka i pożywna jest świetną opcją zarówno na przekąskę czy lunch w pracy, nieobciążający żołądka obiad w upalne dni czy szybką kolację. Dziś proponujemy sałatkę, której bazą jest kolorowy ryż w towarzystwie młodych, pieczonych buraków, sera feta, a dopełnieniem dressing na bazie musztardy. Do tego kilka chrupiących orzechów i pyszna, letnia sałatka gotowa!
Składniki: - 1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta - 2 małe buraki - Garść jarmużu - Garść szpinaku - 50g sera feta - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka orzechów włoskich - 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżka miodu - 2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: 1. Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części. 2. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę. 3. Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki. 4. Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi Smacznego!
/źródło - / |