Letnie orzeźwienie – przepis na sałatkę z arbuzem i awokado
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 18 lipca 2019 16:47

Letnie orzeźwienie – przepis na sałatkę z arbuzem i awokado

Lato to idealna pora na to, aby w naszej kuchni zagościły lekkie, kolorowe sałatki. Są one nie tylko smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste w przygotowaniu! Sałatka z arbuzem to niecodzienne i jednocześnie doskonałe połączenie smaków. Jak ją przygotować?


 

Gdy gorące promienie słońca zaczynają dawać nam się we znaki, organizm potrzebuje zmiany diety na lekkostrawną. Z pomocą przychodzą sałatki, które nie tylko kuszą pięknym wyglądem, ale przede wszystkim prostotą wykonania. Jednym ze składników, który swoją słodyczą całkowicie odmieni smak każdej sałatki, jest arbuz!

Składniki:
• 800g pokrojonego w kostkę arbuza
• 1 zielony ogórek
• 1 dojrzałe awokado
• 1/2 czerwonej cebuli
• 1/2 szklanki świeżej mięty
• 100g sera feta

Dressing:
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z limonki
• 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
• 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Awokado, czerwoną cebulę oraz ogórka pokrój w cienkie plasterki. Przesyp składniki do dużej miski sałatkowej, a następnie dodaj posiekane listki mięty. Przygotuj dressing. Oliwę z oliwek, sok z limonki, sól i pieprz zmiksuj za pomocą blendera. Skrop sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj. Miskę zabezpiecz folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu posyp pokrojonym w kostkę serem feta. Sałatkę podawaj z półsłodkim różowym winem Marani Alazani Valley Rose.

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /

Poprawiony: czwartek, 18 lipca 2019 17:00