Dlaczego warto żyć „na surowo”? |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 12 lipca 2019 08:05 |
Dlaczego warto żyć „na surowo”?Żyjąc w zgodzie z naturą żyjemy lepiej i dłużej. Rezygnacja z mięsa, pokarmów gotowanych, smażonych i pieczonych czy z żywności przetworzonej - to krok do wewnętrznej równowagi i samouzdrowienia. Skąd czerpać wiedzę na temat „surowego” życia? Gdzie znaleźć przepisy na smaczne i zdrowe posiłki z warzyw i owoców na surowo?
Najzdrowszy sposób odżywiania.Komórka ludzkiego ciała jest w stanie przyswoić tylko to, co naturalne. Dlatego witarianie żyją w zgodzie i harmonii z naturą. Szanują świat zwierząt i nie jedzą mięsa. W ich diecie znajdziemy jedynie surowe pokarmy pochodzenia roślinnego: Surowa dieta jest najzdrowszym sposobem odżywiania, gdyż zachowuje największą ilość: Skutki obróbki termicznej pokarmu.Dlaczego należy wykluczyć spożywanie pokarmów, które zostały poddane obróbce termicznej (gotowanie, smażenie, pieczenie)? Niestety czynności te: Żywność przetworzona, konserwanty, tabletki.Należy zrezygnować także z: Dodatkowo nie powinniśmy stosować żadnych syntetycznych składników w postaci tabletek czy suplementów, gdyż: Odmładzanie na surowo.Osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie, mogą sięgnąć po książki autorstwa Agnieszki Juncewicz i Mariusza Budrowskiego, którzy w związku z niewłaściwą dietą zaczęli mocno podupadać na zdrowiu. Poprzez sokoterapię, a następnie odstawienie pokarmów mięsnych - po kilku latach poszukiwań doszli w końcu do witarianizmu, który okazał się najlepszym sposobem na odzyskanie zdrowia i energii. Przeczytali ponad 500 książek, zainwestowali tysiące godzin w wykłady, audiobooki, filmy dokumentalne i naukowe, a także odbyli kilkanaście kursów na całym świecie. W ramach projektu Odmładzanie na surowo dzielą się wiedzą z innymi. „Surowe Zdrowie”.„Surowe Zdrowie” nazwać można elementarzem zdrowia, który oparty jest na doświadczeniach Agnieszki i Mariusza. Opisali w nim podstawowe czynności, jakie należy wykonywać, aby odzyskać zdrowie i pozostać zdrowym. Przede wszystkim jak najszybciej przestańmy robić to, co powoduje negatywne objawy. Dzięki książce nauczymy się jak możemy pomóc, a przede wszystkim nie przeszkadzać swojemu ciału, wykonywać jedną z podstawowych funkcji, jaką jest samouzdrawianie i powrót do homeostazy. Czym różni się od innych?W książce tej nie znajdziemy zbioru badań, porad lekarskich ani opisu poszczególnych chorób w ujęciu akademickim, gdyż nasze ciało odpowiednio odżywione, oczyszczone i wzmocnione uleczy się samo, więc nazywanie chorób jest zbędne. W przeciwieństwie do innych publikacji - nie napisano jej trudnym, naukowym językiem, ale przystępnym dla wszystkich. Książka kulinarna.Z kolei w książce kulinarnej „Na surowo” znajdziemy 100 przepisów na smaczne i zdrowe posiłki na surowo - na każdy dzień i każdą uroczystość. Autorzy od kilku lat zajadają się pokarmami roślinnymi - albo w ich naturalnej formie albo w postaci przepysznych potraw. Ich celem było przygotowanie przepisów na dania, które wyglądem i smakiem przypominają kuchnię polską - czyli to co znamy, ale w zdrowej, nieprzetworzonej termicznie wersji. Dzięki przepisom obiad będzie smakował tak jak lubimy, a nasze ciało pozostanie zdrowe. Przestańmy niszczyć nasze pokarmy w temperaturze, w której nie są w stanie przetrwać - wówczas będą mogły one stać się naszym lekarstwem. Link do książek https://avocadoeggs.com/collections/all /źródło - odmladzanienasurowo.pl / |
Poprawiony: piątek, 12 lipca 2019 08:22 |