Aromaty do ciast i przepis na Babkę Wielkanocną
Wpisany przez Superb PR   
środa, 20 kwietnia 2011 19:12

Kalejdoskop smaków - Aromaty do ciast marki Emix

Baby, mazurki, ciasta drożdżowe, makowce –  w okresie świątecznym to wyzwanie dla każdej gospodyni. Szczególnie dla świeżo upieczonych pań domu. Z pomocą aromatów do ciast marki Emix, nawet osoby z niewielkim doświadczeniem w kuchni, mogą osiągnąć kulinarny sukces.

altMarka Emix oferuje aromaty do ciast i deserów w siedmiu wariantach. Aromaty Emix to bogata paleta smaków i zapachów: wanilii, cytryny, migdałów, rumu, pomarańczy, araku i śmietanki. Jeśli chcesz nadać swoim wypiekom apetyczny zapach i wykwintny smak, użyj produktu marki Emix. Dzięki starannej kompozycji zapachowej, zawartość 10 ml dzbanuszka jest wydajna i starcza do przygotowania ok. 2 kg ciasta, a olejowa baza gwarantuje, że zapach nie ulatnia się podczas pieczenia. Wygodne w użyciu dzbanuszki idealnie dozują odpowiednią ilość produktu. Już kilka kropli aromatu wystarczy żeby nadać wyrazisty zapach ciastom, deserom lodowym, kremom tortowym, oraz polewom.
Aby tradycji świątecznych wypieków stało się zadość, po dodaniu kilku kropel aromatu Emix cały dom wypełnia zapach świeżego ciasta.  Aromat  waniliowy sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do  większości ciast i deserów, zaś rumowy szczególnie polecamy do czekoladowego mazurka. Aromat migdałowy idealnie pasuje zarówno do tradycyjnego makowca, jak i do kuszącej babki migdałowo-czekoladowej. Natomiast aromat śmietankowy wybornie sprawdzi się w ciastach drożdżowych i puszystych sernikach.
 
Tradycyjna babka Wielkanocna         

Składniki:
- 6 jajek  
-1,5 szklanki cukru  
-1 szklanka mąki                                        
-1,5 szklanki mączki ziemniaczanej  
-1 szklanka oleju

-1 łyżka octu       
-2 łyżeczki proszku do pieczenia          
-pół dzbanuszka aromatu waniliowego Emix

Przygotowanie:
Do naczynia wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy. Następnie przez sitko wsypujemy mąkę ziemniaczaną – delikatnie mieszamy. Wlewamy olej, wsypujemy zwykłą mąkę i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę octu, proszek do pieczenia i wlewamy aromat waniliowy. Dokładnie wymieszaną masę przelewamy do wysmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą formy. Babkę pieczemy  w piekarniku nagrzanym do ok. 180 – 200 st., przez ok. 45 min. Upieczone ciasto powinno postać chwilę, zanim wyjmiemy je z formy. Tak przygotowana babkę warto oblać czekoladową polewą z dodatkiem aromatu pomarańczowego.

Cena:

Aromaty do ciast EMIX® (dzbanuszek 10 ml):  1,26zł

Więcej informacji na stronie producenta:
www.emix.com.pl

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 22:14