Przepis na oryginalne różowe naleśniki po bretońsku
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 05 lipca 2019 13:13

Przepis na oryginalne różowe naleśniki po bretońsku

Z serem, z dżemem czy kremem czekoladowym i owocami – wszyscy uwielbiamy tradycyjne naleśniki. Są uniwersalne, można je przyrządzić bardzo szybko i smakują każdemu. Czy jednak mogą być modnym daniem? Smakowitym hitem tegorocznych wakacji? Tak! Jeśli tylko przygotujemy je inaczej niż zwykle, sięgając po inspiracje Hochland.

Klasyka zawsze się sprawdza – również w kuchni, jednak od czasu do czasu mamy ochotę na zmianę smaku i nowe kulinarne inspiracje. Naleśniki w różowym kolorze, w wersji wytrawnej – z serem Tylżyckim Hochland, wędliną i szczypiorkiem, to propozycja, która z pewnością zaskoczy wszystkich, którym naleśniki kojarzą się tylko ze słodkim podwieczorkiem. Przepis na różowe naleśniki po bretońsku, doskonale sprawdzi się na wakacyjne weekendowe śniadanie, lunchową przekąskę w upalne dni czy oryginalną kolację. Delikatność naleśników z dodatkiem soku z buraka w połączeniu z wyrazistymi nutami Sera Tylżyckiego Hochland, wędliny i świeżego szczpiorku, daje efekt w postaci lekkiego, kuszącego kolorami i aromatami dania. Takiej propozycji nie odmówią nawet naleśnikowi tradycjonaliści!

Różowe naleśniki po bretońsku

Składniki:

Na naleśniki:
• 1 szklanka białej mąki gryczanej
• 1/2 szklanki mleka
• 1/2 szklanki wody lekko gazowanej
• 1/2 szklanki soku z buraka
• 2 łyżki roztopionego masła
• szczypta soli

Dodatkowo:
• 1 opakowanie sera w plastrach Hochland Tylżycki
• 4 jajka
• 1 łyżka oleju
• 4 plastry dobrej jakości wędliny
• garść szczypiorku

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę gryczaną i sól, wlewamy mleko, wodę oraz sok z buraka i 2 łyżki stopionego masła. Miksujemy całość, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawiamy na 30 minut. Rozgrzewamy patelnię, lekko smarujemy masłem, wylewamy po chochli ciasta, rozlewamy na boki i smażymy naleśniki z obu stron. Co trzeci naleśnik smarujemy lekko patelnię masłem.

Na nieprzywierającej patelni przygotowujemy jajka sadzone z płynnym żółtkiem i ściętym białkiem. Na naleśniku układamy po plasterku sera i szynki, układamy jajko, zakładamy każdy z 4 boków i posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego!

/źródło - /