No bez jaj! - Czyli czym zastąpić jajka w kuchni? |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 02 lipca 2019 18:22 |
No bez jaj! - Czyli czym zastąpić jajka w kuchni?Len, nasiona chia, banan, mąka ziemniaczana i awokado. Co łączy te wszystkie produkty? Otóż każdy z nich może zastąpić jajko w przepisie. O tym jak je stosować i w jakich proporcjach, podpowiada marka Delecta, specjalizująca się w wypiekach domowej roboty.
Eksperymenty, nietolerancje, przekonania, zdrowie czy zwykła niechęć do pójścia do sklepu po ten jeden produkt – są różne powody, dla których szukamy zamienników w kuchni. Jedno jest pewne. Nie ma składników niezastąpionych. I chociaż wielu z nas nie wyobraża sobie lodówki bez mleka, masła i jajek, to te ostatnie mogą być zastąpione nawet na kilkanaście różnych sposobów. Oto zaledwie kilka z nich: • Banan – najlepiej dojrzały. Połowa banana odpowiada jednemu jajku. Warto pamiętać, że owoc zmieni również smak potrawy, dlatego jest to opcja dla tych, którzy lubią w kuchni nowości. Jak widać, alternatyw dla jajek jest mnóstwo. Warto testować w kuchni, ponieważ w świecie gastronomii dzieje się naprawdę wiele! Czy wiecie, że można już zrobić nieosiągalną do tej pory galaretkę ze świeżym kiwi lub ananasem? Wystarczy użyć galaretki bez żelatyny marki Delecta, która sprawi, że deser z tymi owocami bez problemu stężeje. Niemożliwe? A jednak! Smacznego eksperymentowania! W poszukiwaniu inspiracji na dalsze kuchenne eksperymenty warto zajrzeć na www.delektujemy.pl. /źródło - / |
Poprawiony: wtorek, 02 lipca 2019 18:33 |