Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent - przepis
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 20 kwietnia 2019 09:37

Zupa chrzanowa z serem kremowym! Wielkanocny akcent.

Chrzan to nieodłączny dodatek tradycyjnych dań wielkanocnych, mięs, domowych wędlin czy sałatek. Jego prawdziwą moc warto odkryć również w bardzo oryginalnej odsłonie. Zupa chrzanowa z kremowym serkiem śmietankowym Hochland to wyjątkowa, świąteczna inspiracja – idealna, by skorzystać z niej już w te Święta!

Aksamitna kremowa zupa chrzanowa z jajkami i chrupiącymi grzankami to znakomita alternatywna dla tradycyjnego żurku lub propozycja pierwszego dania podczas świątecznego obiadu. Przygotujesz ją szybko – po trzech kwadransach kuchnię wypełni zniewalający aromat chrzanu, świeżego tymianku i serowych nut! Wystarczy dodać serka kremowego, by zupa chrzanowa nabrała jedwabistej gładkości i kremowej delikatności, która wspaniale zrównoważy pikantny i wyrazisty smak chrzanu.

Efektowna prezentacja na stole i wielkanocne, chrzanowo-serowe nuty... zainspiruj się mocą naturalnych składników i w te Święta przyrządź zupę chrzanową, która wspaniale łączy kulinarne tradycje z nowoczesnością!

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku


Czas przygotowania: 45 minut
Trudność: łatwy

Składniki:
• 4 łyżki masła
• 10 cm świeżego korzenia chrzanu
• 2 białe cebule
• 800 g ziemniaków
• 1 korzeń pietruszki
• 1/2 selera
• 1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
• Świeży tymianek
• 6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
• Kilka kromek żytniego chleba
• Oliwa truflowa do polania
• Opcjonalnie kiełki do podania
• Świeżo zmielony pieprz
• Sól

Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami.
Smacznego!

/źródło - /