Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 18 kwietnia 2019 09:07

Z przepiśnika babci, czyli sprawdzone sposoby na wyrośnięte ciasto

Dawno, dawno temu, w czasach kiedy nie było Internetu, cała praktyczna wiedza na temat sprawdzonych sposobów dotyczących prowadzenia domu przekazywana była z pokolenia na pokolenie. Babcie uczyły swoje córki, a te, swoje. Chociaż może wydawać się, że dziś ta tradycja zanikła, tak naprawdę nadal funkcjonuje, ale w nowej formie – tzw. tipów czy life hacków. Prezentujemy więc kilka ponadczasowych, babcinych trików.

Tradycja przekazywania w rodzinie sprawdzonych sposobów na ułatwienie domowych obowiązków zanika, na rzecz patentów z portali społecznościowych. Jak się jednak okazuje, większość z nich odnosi się do metod, które były dobrze znane naszym babciom. Sami się przekonajcie:

1. Równo wyrośnięte ciasto
Patent ten może wydawać się drastyczny, ale naprawdę się sprawdza! Jeśli chcesz, aby ciasto równo wyrosło i nie powstały na nim pęcherzyki powietrza, jeszcze przed włożeniem go do piekarnika należy je... upuścić. Rzucając foremką z niewielkiej wysokości, pozbędziemy się nadmiaru pęcherzyków powietrza, a ciasto będzie równe.

2. Bita śmietana bez miksera
Musisz zrobić słodką, puszystą bitą śmietanę, jednak mikser odmówił posłuszeństwa? Mamy na to sposób! Wlej śmietankę (najlepiej 36%) do słoika, dodaj mix do śmietany Delecta, zakręć i wstrząsaj energicznie przez kilka minut. Voilà!

3. Perfekcyjny napis na cieście
Jeśli planujesz przygotowanie wypieku z dedykowanym napisem, odpowiednio się przygotuj. Zanim chwycisz za krem lub specjalne pisaki do zdobienia, typu Fajny Pisak XXL marki Delecta, za pomocą wykałaczki delikatnie zaplanuj napis, wbijając ją w odpowiednie miejsca.

4. Podbicie smaku owoców i czekolady
Czy wiedzieliście, że odrobina soli podbija smak tak z pozoru nie pasujących do niej produktów, jak owoce czy czekolada? Jeśli nie, koniecznie spróbujcie! Pamiętajcie tylko, że używamy jedynie szczypty, a nie całej łyżeczki!

5. Sernik puszysty niczym chmurka
Podczas przygotowywania sernika warto pamiętać, aby nie wyjmować go z piekarnika od razu po upieczeniu. Należy pozostawić go w uchylonym piekarniku, aż do wystygnięcia. Dzięki temu ciasto zachowa swoją lekką i puszystą strukturę, a także nie opadnie i nie zacznie pękać.

Porad tego typu jest cała masa, jedne działają lepiej, inne gorzej. Jeśli nie chcemy sprawdzać ich na własnej skórze, najlepiej udać się do największej skarbnicy wiedzy: babci lub starszej sąsiadki. Z pewnością dowiemy się wówczas wielu innych, interesujących rzeczy. Wybierając w odwiedziny warto zabrać kawałek własnoręcznie przygotowanego ciasta. Nasz super tip na dziś – skorzystajcie z gotowych mieszanek do wypieku marki Delecta, dzięki temu zaoszczędzicie czas i nie będziecie musieli szukać przysłowiowej szklanki do odmierzania mąki, cukru i innych półproduktów. Wszystko znajdziecie w opakowaniu – w idealnych proporcjach i w 100% naturalne. Smacznego!

/źródło - /