Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 18 marca 2019 13:21

Słodkości z okazji Dnia Piekarzy i Cukierników

15 marca obchodzony był Dzień Piekarzy i Cukierników. To niezwykle słodkie święto przypadało w rocznicę wspomnienia św. Klemensa, patrona tych profesji. Każdy pretekst do przygotowania dla całej rodziny słodkiego „co nie co” jest dobry, a ten dzień aż prosi się, aby uczcić go domowym ciastem lub babeczkami. Polecamy więc przepisy ekspertów marki Sandra.


 

Słodkie domowe wypieki uwielbia niemal każdy z nas. Nawet jeśli nie jesteście tak sprawni w kuchni jak Paweł Małecki, to gwarantujemy, że z naszymi przepisami dacie radę przygotować coś naprawdę smacznego. Wystarczą odpowiednie składniki i garść dobrych chęci, aby wyczarować pachnące i pyszne wypieki.

Jabłkowe babeczki

Lubicie tradycyjną szarlotkę? To będzie jej nowa odsłona w postaci babeczek, które bez problemu możecie spakować do torby na drugie śniadanie.
Składniki:
• 100 g roztopionego masła
• 2 jajka
• ½ szklanki mleka
• Szklanka mąki
• Łyżeczka cynamonu
• Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/3 szklanki cukru
• Jabłka prażone marki Sandra
Przygotowanie:
Masło łączymy z jajkami i mlekiem. Przesiewamy mąkę i mieszamy z cukrem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki suche i mokre. Dodajemy jabłka. Masę przelewamy do 2/3 wysokości kokilek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 25 minut.

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Jeśli nie lubicie piec, to polecamy sernik na zimo. Przepis jest niezwykle łatwy, nie ryzykujemy więc, że wypiek się nie uda.
Składniki:
• 500 g twarogu na sernik
• 200 ml śmietanki kremówki
• Opakowanie przezroczystej galaretki
• Opakowanie galaretki brzoskwiniowej
• Brzoskwinie z puszki marki Sandra
Przygotowanie:
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę i delikatnie łączymy ją z twarogiem. Kiedy galaretka będzie już chłodna łączymy ją z masą serową. Przelewamy do tortownicy i odstawiamy do stężenia. Galaretkę owocową rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i również odstawiamy do ostygnięcia. Brzoskwinie układamy na stężałej masie serowej i polewamy galaretką owocową. Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Brownie z fasoli

Jeśli jesteście na diecie lub ograniczacie cukier, to warto przygotować ciasto, które nie wpłynie negatywnie na waszą wagę.
Składniki:
• Puszka czerwonej fasoli marki Sandra
• Dojrzały banan
• Jajko
• Łyżka masła orzechowego
• Łyżka niesłodzonego kakao
• Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Fasolę odcedzamy i dokładnie płuczemy. Wycieramy ręcznikiem papierowym i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy banana, jajko, masło orzechowe, kakao, proszek do pieczenia i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Wszystkie składniki łączymy i przelewamy do foremki. Pieczemy przez ok. 40 minut.
Smacznego!
Więcej informacji można znaleźć na stronie www.levant.pl

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 18 marca 2019 13:39